Çocuklukta Özgüven Problemi

ÇOCUKLUKTA ÖZGÜVEN PROBLEMİ

Çocuklardaki çekingenlik, kendini ve ebeveynlerini rahatsız edecek düzeydeyse çocukta özgüven probleminden bahsedebiliriz. Doğuştan getirdiğimiz bazı özelliklerimiz vardır. Bunların geneline mizaç deriz. Bazı insanlar daha çekingen bazısıysa daha girişken bir yapıya sahip olabilmektedir. Önemli olan çekingenliğin boyutudur. Özgüven sorunu, kişinin hayatını olumsuz etkileyecek düzeydeyse artık yardım alma vakti gelmiş demektir.

Özgüven probleminin altında, hatalı anne baba tutumları da yatmaktadır. Aşırı koruyucu anne baba tutumuyla büyütülen çocuklarda özgüven sorunu söz konusudur. Anne babanın eleştirel tutumu da çocukta özgüven sorununa yol açar. Takdir edilmeyen, başarıları görmezden gelinip sürekli eksik yönleri dile getirilen çocuklarda ciddi özgüven zedelenmesi söz konusudur. Bunların yanı sıra anne babanın ilgi ve sevgisini çocuğuna göstermemesi de değersizlik hissiyle birlikte özgüven sorununa yol açarken, bazen sebep yalnızca boy kısalığı, kilo fazlalığı vb. fiziksel kusurlar olabilir.

 

Ebeveynlere Öneriler

  • Çocuklarınıza söz hakkı verip onları dinlemelisiniz. Onlara değer verdiğinizi davranışlarınızla, sözlerinizle gösterebilirsiniz.
  • Çocuklarınızı eleştirmekten kaçınmalı, onların olumlu yönlerini motive etmelisiniz.
  • Çocuklarınızın başarısızlıklarını kınamak yerine, bir dahakine başarılı olabileceklerine dair güvence verebilirsiniz.
  • Bir konu hakkında karar alırken çocuklarınızın da fikrine danışabilirsiniz.
  • Çocuğunuzun ilgi ve yeteneğini erken yaşlarda keşfedip o alanda bir sosyal faaliyete yönlenmesini sağlayabilirsiniz. Böylece çocuğun başarıyı tatmasına ve özgüveninin gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.
  • Arkadaşlık kurmakta zorlanıyorsa arkadaşlarını eve davet edebilir, siz de anneleriyle iletişim halinde olabilirsiniz.
  • Çocuklara okul dışı sosyalleşebilecekleri ortak aktiviteler düzenleyebilirsiniz.

 

Eğer çocuk çekingen mizaca sahipse hiçbir zaman çok fazla girişken biri olamayacaktır. Önemli olan, çekingenliğinin onu toplumdan dışlamayacak ve kendisini rahatsız etmeyecek düzeyde olmasını sağlamaktır.

 

 

Detaylı bilgi için lütfen bizimle İLETİŞİME geçiniz.

İletişim Numaramız: 0541 599 74 22

Murat Mahallesi Tuna Caddesi Ada Sokak No: 11 34030 Bayrampaşa / İstanbul

 

Uzm. Psk. Sümeyra Aydıner Çetinkaya

©2024 GulumsePsikoloji.com

Log in with your credentials

Forgot your details?